2013. április 4., csütörtök

Johnlock fic ajánló (angol)





Gondoltam, létrehozok valamit, ami által az életemből elpazarolt hosszú heteket (Hónapokat. Éveket?) nem érzem annyira elpazaroltnak: ez a lista lett az eredmény. Hogy szubjektív, azt ugye mondanom sem kell.




 AU-t ne keress rajta, mert olyan sztorit nem vagyok hajlandó elolvasni, ahol Sherlock nem zseniális detektív. Mert a detektíveket szeretem, a vámpírokat/vérfarkasokat/világító szarvú unikornisokat meg nem. (*köhömm* mindenki megtörik egyszer.) Ugyanígy, a crossover sem az én szájízem szerint való, egy bizonyos kor fölött már egyszerűségre törekszik az ember. :)

Ezen kívül az írások döntő többsége explicit, azaz 18 éven alul semmiképpen sem ajánlom. Felette is csak óvatosan, főleg az utolsó eresztést.

Alap
Fandom klasszikusok, amik ilyen-olyan okból (oké, ez általában az olvasásukkal járó érzelmi öncsonkítást takarja) mindenki által ismertek.

MadLori: Alone on the water
Sherlock halálos betegségben szenved, John vele van a végéig. Pofátlanul egyszerű és hatásvadász plot, de az író mozdulatai tökéletesen koreografáltak, az utolsó mondattal pedig még ráadásul jól beléd rúg, miután már amúgy is a földön fekszel - és te élvezed valami megmagyarázhatatlan, végtelenül mazochista módon. Ez utóbbi egyébként a címszó alatt szereplő ficek többségére szintén  igaz.

Ivyblossom: The Progress of Sherlock Holmes
Ivyblossom írásai a fandom alfája és omegája. Ha eddig nem voltál teljesen megszállott Johnlock shipper, most majd az leszel. Ebben a történetben Sherlock szemszögéből mutatja be a kapcsolatuk alakulását, illetve azt a lelki fejlődést (fejlövést?) amin Sherlock keresztülmegy, mire eljut a felismerésig, hogy John nélkül nem élet az élet.
Sajnos rám akkora hatással volt, hogy azóta is próbálom kiheverni-kiírni magamból. Egyszer talán majd tudok olyan Sherlockot írni, amiben nem az Ivyblossom által megformált alak groteszk árnyékára ismerek mindig dühödten. Addig is elnézést.

Ivyblossom: The Quiet Man
Ennek sem érdemes egy szerda délután nekiállni, inkább nyári szünetet, vagy ha gyorsan olvasol, hosszú hétvégét ajánlok. 58 fejezeten keresztül élvezkedhetsz John belső monológján, illetve párbeszédén Sherlockkal, amiben az az érdekes, hogy az első kb. 40 fejezetben Sherlock meg sem jelenik. Nem akarom nagyon lelőni a poénokat (Poén? Haha, hát nevetni, azt nem fogsz.), de az álomjelenetek szerintem különösen mesteriek, ezeket néha újraolvasom csak úgy ad hoc jelleggel, ha rámjön a johnlocknék.

Verityburns: The Road Less Travelled
Verityburnshöz vegyes érzések fűznek: egyrészt nagyon kiszámítható és érzelmekre hatni akaró plotokkal operál, ám de mindezt milyen jól teszi... A "Sherlock megvakul és John viseli gondját" (The Heart in the Whole) alapsztori nekem már túl szappanoperás, de a Road Less Travelled még az elviselhető kategória, kicsit ugyan a hollywoodi romantikus tinifilmek utóízét hagyja maga után a szájban, gyanítom, nálam azért működött, mert jujjjjsherlockésjohn.

Mágikus realizmus, metafikció és egyéb nyalánkságok

Anarmydoctor: If Metal Had a Choice


Az első csók meg nem történte - vagy megtörténte, vagy képzeletben - jövőben megtörténte, hámozza ki, aki szereti a metafikciós útvesztőket. A stílus elképesztő, főleg annak tükrében, hogy az angol nem az író anyanyelve. (Van még talán remény, vagy mégsem?)

"If John could make his choice, then he would believe in one more miracle and he would deny all the fairytales, except the story of a consulting detective, the only one in the world, who was amazing, extraordinary, who could see through everything and everyone but who didn’t know a thing about the Universe, and he always lost playing Cluedo; (...)"

Anarmydoctor egyéb írásait is ajánlom, például: The Yearly Revolution (Sherlock. John. Évszakok.) The(y) Kiss (Varázslatos metafikciós nyamiság.)

Pennydreadful: Sink Like a Stone
Pennydreadful írásait sokan szeretik, nekem ez a kedvencem tőle. Nyomasztóan-mágikusan szívszorító.

lielabell: If-Then
Ismét egy sikeres próbálkozás Sherlock nem mindennapi gondolkodásának elképzelésére. Igen, így is lehet. Különösen tetszik ennek hatása a mű stílusára.Meg first kiss, naná.

Fluffiságok 

Mazarin221b: As I love You

Sherlock névtelen szerelmes üzeneteket hagy Johnnak.

Barter System
Egymás ruháit hordják. Mondom egymás ruháit hordják!

LostGirl: A Preference for Texting
Régen ugye voltak a levélregények, nekünk meg ez jutott. Tökéletes azokra az alkalmakra, amikor szabadságra akarod küldeni az agyad. Mert az néha jó.

ayalesca: Stack Overflow
Sherlock töröl, hogy helyet csináljon Johnnak.

"Sherlock thinks of legendary emperors, beautiful minerals, vast weather patterns, luminous nebulas, sweeping lyrics of songs, events that have shaped history, architectures of computer programs, elegant mathematical theorems, clever biological molecules. It is indisputably true that John isn't as grand or glorious as any of these things that everyone else believes to have earned their place in collective human memory. But Sherlock has freely given up his knowledge of all those things, even though John is commonplace and ephemeral and only known, truly known, to Sherlock."


Na ugye, megmondtam. Éljenek a gyönyörű, grandiózus mondatok.


Pornó, mi más

Emungere: A Thourough Examination
Ez a fic kisebb lelki válságot okozott anno, mert először szembesültem saját perverzitásom igazi mélységeivel. Ha hasonló élményre vágysz, rajta.

Crying
Eddigre már túltettem magam azon, hogy perverz vagyok. John is igyekszik megbarátkozni fura fétisével, ami a címből egyértelmű. Sherlock nagyon segítőkész.

Ellie_hell: The One Where Sherlock Comes in His Pants
Ismét csak szeretem a lényegre törő címeket.

Velvet Mace: The Secret
Lassan felépülő feszültség után egy nagyon intenzív feloldás. John úgy tesz, mintha aszexuális lenne, pedig nem. Sherlock megmutatja, mennyire nem.

Rotarypones: Under control
Sherlock segít Johnnak kiélni hipnózissal kapcsolatos fétisét. (Ezekben a PWP sztorikban Sherlock valahogy mindig gyanúsan segítőkész nekem.) Az egyik legjobb a témát kiaknázó ficek közül szerintem.

Libraryofsol: Undercurrents
Egy óvatos pillantást vetünk a nekrofíliára: John halottnak tetteti magát egy nyomozás kedvéért, Sherlock pedig természetesen felizgul.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése